Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
176 Postów
Greg Greg
(Greg1979)
Stały Bywalec
Matti Kart napisał:
Poszukuje informacji jakie dokumenty są wymagane aby w Norwegii poruszać się samochodem na polskich tablicach?
Nadmienię, że właściciel zostaje w Polsce a ja sam planuję wyjechać do Noprge.

Gdyby to byl Twoj samochod wystarczy miec dowod ze jestes pendlerem to znaczy jezdzisz co jakis czas do Polandii. W przypadku podrozy samochodem wystarczy miec rachunki za prom w przypadku lotow samolotem bilety. Informacje ile razy minimalnie trzeba byc w Polandii znajdziesz na stronach urzedu podatkowego.

Nie mam pojecia jak sprawa wyglada gdy to nie jest Twoj samochod.... Troche to pokrecone....

Pozdrawiam,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty

(HanslubMosze)
Stały Bywalec
Thug_life napisał:
HanslubMosze napisał:
Matti Kart napisał:
Dlaczego nie ma życzliwości wśród osób na forum jeśli ktoś pyta o doradę ? Aby innym razem ktoś drugi też nie potrzebował we własnej sprawie porady,,,.?

Dorade mozesz kupic w Meny. Przepisy znajdziesz w necie - dobra z czosnkiem lub oliwa

Co do zyczliwosci - zapewne sa takie osoby, ale ciezko im sie przebic poprzez szum, ktory tu dominuje. Konwencja forum jest zabawna wiec to zobowiazuje. Jest to rowniez forma odtrutki na jad saczony przez narodowcow o pustych lbach, ktorych zycie polega na szukaniu spiskow.

Hans?, czy my się znamy?

Jak na wielkanoc jadasz mazurka ( niekoniecznie dabrowskiego) masz flagi z orzelem, zaburzenia polegajace na gloryfikowaniu ojczyzny przebywajac jednoczesnie w krolestwie to NIE- Jesli lubisz Pasteis de Belem, na Sanata Justa wchodzisz od tylu schodami oszczedzajac piataka to tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty

(HanslubMosze)
Stały Bywalec
Matti Kart napisał:
10 lat temu pracowałem w Finlandii. Jednoznacznie nawet Finowie dziwili się jak Polacy sa wobec siebie negatywnie i nieżyczliwie nastawieni.
Oczywiście nadal nic się nie zmieniło..

MAtti, a cos sie wydarzylo po drodze, ze miala nastapic zmiana? Jakis rubikon? Zawisc i glupote wysysamy z mlekiem matki. Jak twierdzi J.R Harris, to srodowisko wychowuje dzieci nie rodzice, wiec czedo sie spodziwales?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Matti Kart
(Matti Kart)
Wiking
Dobre komentarze, życzliwe porady, fajne forum.
Dziękuję .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Thug_life napisał:
Matti Kart napisał:
Tak ,żartować można. Ale na serio spotkał się ktoś w Norwegi z kontolą gdy poruszał się nie swoim samochodem?
MATT

Jakie to ma znaczenie czy spotkał się ktoś z kontrolą, czy nie! Nie nauczyli was w domu, że nie wolno ruszać czyjejś własności bez zgody właściciela ( w tym wypadku samochodu).

cooooooooooooo
a gdzie to niby w Polsce tak uczą
na blokowisku
popegeerowisku
w kościele czy gdzie do nędzy
przyznać się kto coś kiedyś takiego coś słyszał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(konradzik591)
Wiking
Ważne żebyś mial wazne oplaty i to wszystko. Ja jezdze swoim i mialem kontrol predkosci. Procz mantatu o nic sie nie czepiali
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Matti Kart
(Matti Kart)
Wiking
Ok. jedna , konkretna informacja. .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Bartekbp01
(Bartekbp01)
Wiking
Witam. Tak ,bardzo interesujące forum...moderator na urlopie? (Haha)
A w temacie , pracuję w norwegii od prawie roku ale w styczniu planuję przyjechać tu swoim autem na okres ok 3 miesięcy. Wyczytałem że je żeli planuję pobyt do dwóch lat, to powinienem auto zgłosić do cła. Ale ja nie jestem w stanie udowodnić że wróce za rok do polski, a co za tym idzie w świetle przepisów nor. powinienem to auto przerejestrować. poradźcie jak rozwiązać tą sytuację żeby w razie kontroli mnie nie udupili. Może przerejestrować na żonę( mieszka w Polsce)?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Bartekbp01
(Bartekbp01)
Wiking
"Pobyt tymczasowy do jednego roku
Jeżeli pobyt w Norwegii ma trwać do jednego roku, można zabrać ze sobą i korzystać z pojazdu zarejestrowanego za granicą bez konieczności powiadamiania Służby Celnej. Zawsze musi istnieć możliwość udokumentowania, że pobyt nie przekroczy jednego roku od momentu wjazdu do kraju.

Pobyt tymczasowy do dwóch lat
Jeżeli można udokumentować, że pobyt nie będzie trwać dłużej niż dwa lata od momentu wjazdu do kraju, istnieje możliwość wystąpienia o tymczasowe dopuszczenie do ruchu na drugi rok pobytu. Wniosek do Służby Celnej należy wysłać w ciągu roku od momentu wjazdu do kraju.

Formularz wniosku (angielski)
W razie wątpliwości czy dane warunki są spełnione, należy skontaktować się ze Służbą Celną w związku z wjazdem do kraju."
Ja pierdole człowieku gdzie to jest tu napisane???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Bartekbp01
(Bartekbp01)
Wiking
Josephvol.2 napisał:
Bartekbp01 napisał:
"Pobyt tymczasowy do jednego roku
Jeżeli pobyt w Norwegii ma trwać do jednego roku, można zabrać ze sobą i korzystać z pojazdu zarejestrowanego za granicą bez konieczności powiadamiania Służby Celnej. Zawsze musi istnieć możliwość udokumentowania, że pobyt nie przekroczy jednego roku od momentu wjazdu do kraju.

Pobyt tymczasowy do dwóch lat
Jeżeli można udokumentować, że pobyt nie będzie trwać dłużej niż dwa lata od momentu wjazdu do kraju, istnieje możliwość wystąpienia o tymczasowe dopuszczenie do ruchu na drugi rok pobytu. Wniosek do Służby Celnej należy wysłać w ciągu roku od momentu wjazdu do kraju.

Formularz wniosku (angielski)
W razie wątpliwości czy dane warunki są spełnione, należy skontaktować się ze Służbą Celną w związku z wjazdem do kraju."
Ja pierdole człowieku gdzie to jest tu napisane???

udowdniłeś że jesteś analfabetą. Zastanów się albo lepiej zapytaj kogoś kto potrafi czytać ze zrozumieniem czy ten przepis dotyczy samochodu czy człowieka???

Kup se nowy z salonu to wtedy powiesz celnikowi że auto nie ma roku jeszcze wiec możesz śmigać i tak co roku.

Po pierwsze, nie se tylko sobie, po drugie jest nowy, a po trzecie przeczytaj uważnie mój pierwszy wpis a potem cytat ze strony urzędu celnego i zastanów się nad czy wylewasz jad. Zapis dotyczy poruszania się samochodem po Norwegii , w zależności od długości pobytu w kraju, osoby , a nie samochodu. To aproppo czytania ze zrozumieniem .
Dlatego pytam co mogę zrobić aby nie rejestrować samochodu w norwegii i poruszać się nim tu legalnie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok